Project ”Initia 50 jaar” van start

Het handbalseizoen 2020-2021 wordt een feest! Dan mag Initia Hasselt 50 kaarsjes uitblazen. Sinds de oprichting in het Sint-Jozefscollege op 18 juni 1971 is Initia uitgegroeid tot een begrip in de handbal- en sportwereld. We mogen tevreden terugkijken naar een mooie pioniersperiode, een steile opgang met een stevig palmares als kampioenenmakers, zowel bij de dames en de heren in binnen- en buitenland. 

Piet Moons, stichter van de club: ”Het is symbolisch dat dit actieprogramma hier op deze plek doorgaat, want bijna 50 jaar geleden ging OLSJOC Hasselt, van start. Deze naam verwijst naar de Oud-Leerlingenbond Sint-Jozefscollege, met o.m. Servaas Tyrions en Mathieu Lambrechts, die het eerste stel truitjes schonken. Ik ben dan ook blij dat een aantal vertegenwoordigers van de eerste supporters en een aantal voorzitters en familieleden hier al present tekenen. Het is een begin en ik ben ervan overtuigd dat de groep zal aangroeien”.

Een werkgroep gaat in de komende twee jaren aan de slag om het jubileumjaar voor te bereiden. Luc Smeets, projectcoördinator:In de aanloop naar het 50-jarig jubileum willen we het verhaal van Initia schrijven en beleven (History), de oud-Initialeden terug bij elkaar brengen (Community) en niet te vergeten feesten en klinken op de toekomst (Victory)”.

Op zoek naar oud-spelers 

In 50 jaar tijd hebben generaties van mannelijke en vrouwelijke handballers, bestuurders, jeugdspelers, trainers, begeleiders, vrijwilligers, bedrijven (sponsors) en supporters mee de Initia ‘community’ gevormd. Piet Moons, stichter van Initia Handbal: “Met de slagzin “Van INITIA-generaties voor INITIA-generaties”wensen wij graag werk te maken van de aanleg van een database om alle leden van Initia terug samen te brengen. Dat zal een hele klus zijn, maar mits wat samenwerking moet dit lukken. Hoe leuk zou het zijn om terug in contact te komen met je gewezen ploegmaats, begeleiders, trainers…”. Oud-leden kunnen zich aanmelden via initiahasselt.be/50jaar of via luc@initiahasselt2021.be

Sport en erfgoed 

Het erfgoed van een club zit niet alleen in archiefstukken zoals oude lidkaarten, wedstrijdbladen, foto’s of videobeelden, maar bestaat ook uit leuke verhalen over het wel en wee van de club. In samenwerking met het stadsarchief en enkele vrijwilligers werd enige tijd geleden de basis gelegd van het archief van “Handbalclub Initia Hasselt”. En dat is nog maar het begin van een heus clubarchief…

Joost Venken, schepen van Cultuur en Habib El Ouakili, schepen van sport: “ De aanpak voor het jubileum van Initia Hasselt past in de reeks erfgoed en sport, waar basketbal, voetbal en volleybal al aan bod gekomen zijn en nu het erfgoed van handbal in de kijker gezet wordt. Dat initiatief zullen we vanuit de stad Hasselt graag ondersteunen”. 

Luc Smeets vult aan: “ Tijdens het jubileumjaar 2020-2021 komt er een “Verhalenboek 50 jaar Initia” en een “Toonmoment”. Op de website is een mooie kroniekpagina met talrijke foto’s en overzichtsteksten in voorbereiding”. Wil jij een steentje bijdragen aan het luik “History”, laat het ons gewoon even weten via luc@initiahasselt2021.be.

Feestprogramma

Initia Hasselt kan fier terugblikken op een rijk gevuld palmares van jeugdtitels en landstitels bij de heren (13) en dames (12). In de trofeeënkast staan daarnaast nog een mooie reeks van bekers bij de heren (10) en de dames (12). Reken daarbij 24 Europese campagnes bij de heren (65 wedstrijden) en 13 campagnes bij de dames (36 wedstrijden) en elke buitenstaander zal bevestigen dat Initia Hasselt een nationale en internationale uitstraling heeft en een kampioenenclub is. Bij een jubileum past een feestprogramma “Victory” en dat is in volle voorbereiding. De ingrediënten zullen zowel sportief als extra-sportief zijn. Hierbij willen we tevreden terugblikken, even feesten en vol vertrouwen naar de komende 50 jaar uitkijken. Burgemeester Steven Vandeput is tevreden: “ Ja, dat klopt, want Initia Hasselt is een toonaangevende kampioenensportclub met een indrukwekkend palmares bij de heren, dames en jeugd en daar zijn we bijzonder trots op. Initia is ook een internationale ambassadeur met enkele spelers zoals Jef Lettens en Tom Robyns, die in het buitenland actief zijn. We zullen waar mogelijk dit project met enthousiasme ondersteunen”.

Jeugdhandbalacademie

Ondertussen is binnen de club onder leiding van Jos Schouterden een meerjarenplan uitgewerkt voor de jeugdopleiding en is de Jeugdhandbalacademie een feit. Een nieuw jeugdbestuur coördineert het initiatief om zowel tophandbal als recreatief handbal mogelijk te maken voor de jeugd. Op die manier worden nieuwe bouwstenen gelegd voor de verdere uitbouw van de club. Luc Smeets, coördinator van het project: “Het project 50 jaar Initia Hasselt wil dit toekomstgericht initiatief dan ook ten volle steunen. Jouw steun hiervoor is bijzonder waardevol voor de toekomst van Initia Hasselt. Een van de eerste acties die we vandaag lanceren is een lego-actie, waarbij we met 16.000 legoblokjes het feestlogo vorm geven tegen 2021. De opbrengst hiervan gaat naar de Jeugdhandbalacademie”.

Bouwen aan de toekomst

In 2021 bestaat Initia Hasselt vijftig jaar. Een uniek moment om terug te blikken. Maar eveneens een moment om verder te bouwen aan de toekomst. Daarom lanceert Initia Hasselt, in samenwerking met Sports&Advice, een nieuw bouwproject. Gedurende vijftig jaar is er niet alleen gebouwd aan een handbalclub maar aan een volledige community rondom deze club. Vijftig jaar lang droegen spelers, ouders, stafleden en vrijwilligers steentjes aan om deze handbalgemeenschap een rijke geschiedenis te bezorgen. Initia wil ook in de toekomst blijven groeien en blijven werken aan een nog rijker gevulde geschiedenis. Binnen vijftig jaar wil de club opnieuw fier achterom kunnen kijken en opnieuw genieten van weer 50 jaar geschiedenis. Doorslaggevend in deze toekomstvisie is natuurlijk de jeugdwerking. Jongeren inspireren om te bewegen en zich te verenigen is het ultieme doel.

Om deze ambitie kracht bij te zetten ging Initia de samenwerking aan met Sports&Advice en Dirk Denoyelle. Samen ontwierpen ze het clublogo van Initia Hasselt in Lego. “Uiteindelijk gingen we voor een legoplaat van ruim één vierkante meter. Hierop komen 16 000 legoblokjes in groen, wit en goud. In 2021, het jubileumjaar, moet het resultaat volledig zichtbaar worden. De kroon zal dan letterlijk op het werk gezet worden”, aldus Joris Piette (Managing Director van Sports&Advice). 

Bedoeling van dit project is het inzamelen van middelen voor de jeugdwerking van Initia. “De jeugd staat symbool voor de toekomst. Ieder kind bouwde wel eens dingen met Lego. Vandaar onze keuze voor een lego-logo. De 16 000 blokjes zullen de komende twee jaar worden verkocht in pakketjes. Telkens er blokjes gekocht worden plaatsen we ze bij op de plaat. Stukje bij beetje zal het logo zo zichtbaar worden. En als de verkoop helemaal goed zit verschijnt er nog een leuke extra. Iedereen kan zo zijn steentje bijdragen aan de toekomst van Initia.”

Deel dit nieuwsbericht